Over plantenasiel PlantAardig

Het plantenasiel bestaat sinds 2017. Ooit begonnen met een tafel vol plantjes aan de inkom van De TISP (Technisch Instituut in Mol) en in de bibliotheek van Balen. Na een aantal verhuizingen hebben we sinds 2021 een vaste stek gevonden in het groene hart van Mol, de Galbergen. 

 

Doel van het plantenasiel is het voorkomen dat planten op de mesthoop of in de groene bak belanden. Tegelijk willen we planten heel bereikbaar maken voor mensen met een klein budget. We vangen de planten op en geven ze een gezondheidskuur van licht en water, een flinke snoeibeurt, verse grond of een grotere pot. Planten die moeten aansterken blijven zo lang als nodig in het asiel. 

 

Wanda Rieborn – de initiator van het plantenasiel – verwoordt het zelf: “Iedereen heeft recht op een beetje groen in zijn of haar woning.”

 

Het plantenasiel draait volledig op zeer gedreven vrijwilligers. Mensen met of zonder groene vingers met allen dezelfde passie; plantjes. 

Het plantenasiel is sinds 2018 een van de werkingen van de vzw PimperNieuw. Naast het plantenasiel zijn er nog drie werkingen: een upcycle-atelier, een kleine zorgboerderij en vanaf voorjaar tot winter de BuitenBosBar. 

 

“Planten verbinden mensen en brengt hen bij elkaar. Mensen komen babbelen, delen informatie en tips met elkaar. En dat levert ongelooflijk veel positieve energie op.”

PimperNieuw vzw

PimperNieuw vzw biedt werk, activiteiten of een gezellig samenzijn aan mensen die niet op de reguliere arbeidsmarkt terecht kunnen, zich er niet thuis voelen, herstellende zijn van een ziekte, gepensioneerd zijn of gewoon creatief bezig willen zijn.

PimperNieuw is een gezellige ontmoetingsplaats waar kennis en kunde wordt doorgegeven, aangeleerd of uitgevonden. Door te upcyclen – afgedankte materialen opnieuw een meerwaarde geven – dragen we een steentje bij aan een beter milieu. 

Meer informatie over PimperNieuw vind je op de website

 

Staat duurzaamheid bij jou ook op nummer 1?  Wil je graag samenwerken met mens, dier of plant?  Vind je het leuk om met oude materialen nieuwe dingen te maken? 

We zijn regelmatig op zoek naar vrijwilligers 
voor een van onze werkingen. 

Zoek je iets met meer verantwoordelijkheid?  Ons dagelijks bestuur is op zoek naar vrijwilligers die iets meer willen en kunnen bieden. Mail ons gerust met vragen 🙂   

Onze missies:

Maatschappelijk kwetsbare mensen een zingeving bieden door samen met plantjes en stekjes bezig te zijn

Bouwen aan een circulaire economie door hergebruik en ruilen van planten en spullen

Bijdragen aan en promoten van een duurzame, groene wereld

Ons plant- en menszijn vieren, plezier maken en elkaar leren kennen en begrijpen

Onze leef- en werkomgeving verrijken en schoonheid brengen in de betonnen jungle

Kennis overdragen en delen

Kamerplanten, zaden en groenminnende mensen samen brengen

Het fenomeen plantenasiel een zichtbare, onmiskenbare plek geven in onze wereld